Berichten

Dessertwijn van Tahbilk: Marsanne Cane Cut

Dessertwijn is …..

De een vindt het heerlijk, de ander veel te zoet. De volgende vindt het te veel op port lijken, een ander weer te zacht.

Zoveel meningen, zoveel waarden.

Maar dit keer ga ik je vertellen over de Marsanne Cane Cut. Een niet zo zoete dessertwijn die je uitstekend kunt schenken aan je gasten en waarbij je niet die vullingen-uit-je-mond-springende zoetheid hebt.

Het Tahbilk wijndomein ligt in het centrum van de Nagambie Meren in Australië.

Als een van ’s werelds zeldzaamste druifsoorten, met zijn roots in het Noordelijk Rhône gebied en de Hermitage regio van Frankrijk, kan de historie van Tahbilk met de Marsanne teruggevoerd worden op de jaren 1860. Deze Marsanne druif kwam via St Huberts Vineyard in Vicoria’s Yarra Valley naar Tahbilk, hoewel geen van de originele planten het heeft overleefd, produceert Tahbilk de Marsanne van wijnstokken die in 1927 gestekt en gepland zijn. Zo zijn ze de grootste producent met verschillende varianten op de Marsanne-wijn.

Door de wijnstokken zo te snoeien dat het fruit hangt voordat het geoogst gaat worden, zorgt dit er voor dat de smaken en suikers zich in de druif concentreren. Dat is wat Cane Cut betekent.

De kracht van deze wijn ligt dan ook in haar zoete maar niet te zoete smaak, die een beetje naar honing, tropisch fruit en citrusmarmalade smaakt met ook een beetje een fris mineraal zuurtje.

Mooie gezegd, maar met andere woorden: Deze dessertwijn is niet heel zoet en kun je zeker niet vergelijken met port. Doordat er een klein zuurtje inzit blijft hij fris en kan hij heel goed bij bijv. chocolade desserts maar ook bij een kaasplankje.

En…. je kunt m ook na het dessert blijven drinken. Hij is niet stroperig, zodat je er al snel genoeg van hebt. Een extra glaasje ging er bij mijn gasten zeker in!

 

 

Meer Mr Mick

Zoals jullie hebben gelezen ben ik enorme fan van de Tempranillo van Mr Mick. Echt een super lekkere wijn die je zowel in de zomer als winter heerlijk kunt doordrinken.

Maar wist je dat…..

De wijnmaker Tim Adams en zijn vrouw Pam de trotse eigenaren zijn van dit merk?

De Mr Mick wijn genoemd is naar de legendarische Australische wijnmaker K.H. Knappstein?
Deze ‘Mr Mick’ wilde wijnen maken waarvan iedereen kan genieten. Zijn uitspraak was dan ook: “flavoursome styles at very good prices”.

En daarom heeft zijn laatste protege Tim Adams een lijn van wijnen opgezet waarbij de naam en het gedachtegoed van zijn leermeester centraal staat.

Mr. Mick’s Winery in Zuid-Australië, ongeveer 130 km ten noorden van de stad Adelaide, is een wijnhuis met een groots historisch verleden. Het behoorde ooit toe aan de familie Knappstein onder de naam The Stanley Wine Company. Opgericht door grootvader J.H Knappstein in 1876 en door zijn kinderen (hij had er negen) tot internationale wasdom gekomen. Met name Karl H. Knappstein (bijnaam Mr. Mick) speelde een legendarische rol. In 1987 ontving hij de ‘Order of Australia’. Sinds 2010 is dit wijnhuis in het bezit van de bekende wijnmaker Tim Adams.

Pionier Tim Adams groeide op tussen de druiven en wijngaarden in Clare Valley. Direct na zijn middelbare school kwam hij in dienst bij de legendarische wijnmaker Karl (Mick) Knappstein en bleef elf jaar lang onder zijn hoede. Nu is hij zelf de trotse eigenaar van het voormalig wijnhuis van de familie Knappstein dat hij omdoopte naar Mr. Mick’s Winery. Tim Adams wordt gezien als een van de tien meest iconische wijnmakers van Australië.

Naast de heerlijke Tempranillo heeft het label Mr Mick ook nog de volgende wijnen:

 

La Linda Torrentes

Nieuw in het assortiment: de La Linda Torrentes.

Deze wijn is een pareltje onder de wijnen, al zeg ik het zelf. Ik heb deze voor het eerst gedronken bij De Saffraan in Amersfoort. Een bijzondere wijn omdat je naast een bloemige afdronk ook lavendel proeft. En deze lavendel maakt de wijn zo speciaal. Kies hierbij een gerecht zoals rauwe tonijn met een mousse van meloenpesto, een paar rood fruit accenten en schuim van champagne.

Die mousses en schuim zijn natuurlijk niet dagelijkse dingen die je snel maakt want hiervoor heb je iets meer nodig dan een klopper. Heb je interesse in deze dingen, google dan eens op een cursus moleculair koken: hier leer je precies wat je moet doen en hoe hiermee de sterrenrestaurants een bord prachtig kunnen opmaken.