Dessertwijnen

Dessertwijn. Bij ons in Nederland vaak een ondergeschoven kindje, terwijl het in bijv. Frankrijk een must na het eten is.

Maar wat is nu Dessertwijn? Niet zo maar een zoet wijntje waar suikers aan toegevoegd zijn. De druiven waar de dessertwijn van worden gemaakt ondergaan nl een speciale behandeling.

Omdat de wijngaarden voor de dessertwijnen vaak bij een rivier liggen en de druiven langer aan de stok blijven hangen, komt hier vaak een soort goede schimmel op die de schil van de druif aantast. Hierdoor kan vanuit de druif er meer sap verdampen, zodat de druif zelf zoeter wordt. Ook de aroma’s en smaakstoffen zijn dus meer geconcentreerd geworden in de druif.

Het wijn maken is ook een ander proces. Hierbij wordt de druif apart geplukt bij de juiste rijpheid en niet per tros. Ook het persen van de wijn gebeurt langzaam en niet continue zodat de druif de tijd krijgt om uit te lekken en het pulp niet in de pers terecht komt. Het sap wat uit de druif vrijkomt, most genaamd, is stroperig en erg zoet. De gisting komt door de suikers dus veel trager op gang