NIX18

Leeftijdsgrens alcohol en roken naar 18 jaar
De Rijksoverheid heeft per 1 januari 2014 de leeftijdsgrens voor alcohol en roken van 16 naar 18 jaar verhoogd. Op deze website vindt u meer informatie.
Wat verandert er?
• Jongeren onder de 18 jaar mogen geen alcohol bij zich hebben op openbare plaatsen (op straat, winkelcentrum, park, in cafés). Als ze toch alcohol bij zich hebben, riskeren ze een boete ook als een blikje of fles nog dicht is. Voor jongeren tot 16 jaar bedraagt de boete € 45,- en voor 16 en 17-jarigen € 90,-.
• Verkopers (supermarkten, horeca, sportkantines) mogen geen alcohol en tabak meer verkopen aan jongeren onder de 18 jaar. Zij moeten jongeren tot 25 jaar naar hun legitimatie vragen om de leeftijd vast te kunnen stellen. Toezichthouders controleren of verkopers zich aan de regels houden. Als dat niet wordt gedaan, krijgen ze een forse boete.
Waarom een wetswijziging?
Er is steeds meer bewijs dat alcohol schadelijk is voor de ontwikkeling van de hersenen van jongeren. Veel jongeren drinken te vroeg, te veel en te vaak alcohol. Dit kan leiden tot slechtere schoolprestaties, ongelukken, overschrijden van (seksuele) grenzen en alcoholvergiftiging. Daarom heeft de Eerste en Tweede Kamer ingestemd met het wetsvoorstel om de leeftijdsgrens voor alcoholhoudende drank te verhogen.
Hoe informeert de Rijksoverheid het publiek?
De Rijksoverheid heeft het algemeen publiek vanaf december 2013 over de nieuwe wet geïnformeerd. Bij supermarkten werden bijvoorbeeld folders verspreid. Op 18 november 2013 is de grote landelijke campagne NIX18 gestart om de norm te versterken dat het normaal is als je voor je 18e niet drinkt en rookt. Deze campagne zal meerdere jaren duren.