Dessertwijn van Tahbilk: Marsanne Cane Cut

Dessertwijn is …..

De een vindt het heerlijk, de ander veel te zoet. De volgende vindt het te veel op port lijken, een ander weer te zacht.

Zoveel meningen, zoveel waarden.

Maar dit keer ga ik je vertellen over de Marsanne Cane Cut. Een niet zo zoete dessertwijn die je uitstekend kunt schenken aan je gasten en waarbij je niet die vullingen-uit-je-mond-springende zoetheid hebt.

Het Tahbilk wijndomein ligt in het centrum van de Nagambie Meren in Australië.

Als een van ’s werelds zeldzaamste druifsoorten, met zijn roots in het Noordelijk Rhône gebied en de Hermitage regio van Frankrijk, kan de historie van Tahbilk met de Marsanne teruggevoerd worden op de jaren 1860. Deze Marsanne druif kwam via St Huberts Vineyard in Vicoria’s Yarra Valley naar Tahbilk, hoewel geen van de originele planten het heeft overleefd, produceert Tahbilk de Marsanne van wijnstokken die in 1927 gestekt en gepland zijn. Zo zijn ze de grootste producent met verschillende varianten op de Marsanne-wijn.

Door de wijnstokken zo te snoeien dat het fruit hangt voordat het geoogst gaat worden, zorgt dit er voor dat de smaken en suikers zich in de druif concentreren. Dat is wat Cane Cut betekent.

De kracht van deze wijn ligt dan ook in haar zoete maar niet te zoete smaak, die een beetje naar honing, tropisch fruit en citrusmarmalade smaakt met ook een beetje een fris mineraal zuurtje.

Mooie gezegd, maar met andere woorden: Deze dessertwijn is niet heel zoet en kun je zeker niet vergelijken met port. Doordat er een klein zuurtje inzit blijft hij fris en kan hij heel goed bij bijv. chocolade desserts maar ook bij een kaasplankje.

En…. je kunt m ook na het dessert blijven drinken. Hij is niet stroperig, zodat je er al snel genoeg van hebt. Een extra glaasje ging er bij mijn gasten zeker in!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *