Sabreren…. De kunst met het sabel

Hoe leuk is het om je vrienden te imponeren met wijn? En geen gewone wijn, maar CHAMPAGNE! (of Cava)

Vorig jaar heb ik een wijnevenement bezocht en daar was de mogelijkheid om te leren sabreren. Dat is met een zwaard de kop van de fles er af slaan en dan wel zo dat de rest van de champagne of cava nog lekker te drinken is.

Tja wat heb je nodig:

  • Een speciaal sabreersabel
  • Een gekoelde fles champagne/cava
  • ….. en vrienden die dit leuk vinden

Belangrijk is de champagne/cava.
Zorg ervoor dat de druk in de fles ten minste 16 bar is. Hoe weet je dat, want het staat niet op het etiket. Eigenlijk zijn alle champagnes en cava’s wel geschikt. Maar de prosecco’s of Duitse bubbels niet. De houder staat gewoon niet genoeg onder druk om deze goed er af te sabelen, met alle gevolgen van dien: Glas dat niet goed heel blijft en versplinterd (of juist niet te sabreren is) en dan is de inhoud niet meer te drinken.

Let er dus op dat je echte Champagne of Cava gebruikt!

Ten tweede: de fles moet koud zijn, ongeveer 7-9 graden. Te warm gaat het niet lukken. Kouder misschien wel, maar dat heb ik niet geprobeerd.

Dan het sabel.
Bijna overal kun je deze sabels kopen. Van duur en exclusief tot goedkoper en in allerlei formaten. Kijk wat bij je past en wat je er voor uit wilt geven. Duur is niet beter. Wil je een zwaard voelen, ga dan naar de winkel en hou het vast. Maar eigenlijk kan er niet veel mis gaan.

En dan vrienden!
Maar dat laat ik aan jullie eigen verbeelding over!